Viisi vinkkiä maton valintaan

  1.  Valitse tarpeeksi suuri matto

Olohuoneen matto on kaunis, kun se ylettyy sohvan etujalkojen alle ja on molemmilta puolilta leveämpi kuin sohva. Jos matto tulee ruokapöydän alle, ulosvedettyjen tuolien olisi hyvä mahtua sen päälle kokonaan eli tuolivaraa tulisi olla pöydän molemmilla puolilla vähintään 60 cm. Makuuhuoneessa matto on hyvä mitoittaa siten, että se tulee vuoteen reunoilta ja jalkopäädystä yli ainakin 60 cm.

  1. Kokoa maton avulla tilan toiminnot yhteen

Pienissä tiloissa matto voi olla keskellä huonetta, mutta suuremmissa avotiloissa ja olohuoneessa sohvapöydän ja muiden kalusteiden olisi hyvä mahtua maton päälle ainakin osittain, jotta syntyy yhtenäinen kokonaisuus.

  1. Valitse väri mieltymystesi ja kodin sävyjen mukaan

Maton väri on makuasia eikä yhtä oikeaa vaihtoehtoa ole. Muutama nyrkkisääntö on kuitenkin hyvä pitää mielessä. Maton värin valintaan vaikuttaa olennaisesti kalusteiden/sisustuksen väri sekä lattian väri. Tummaan lattiaan kannattaa valita vaalea matto ja vaalean tumma. Tärkeää on, että matto erottuu lattian väristä. Maton on hyvä poiketa hieman myös sohvan sävystä, tai lopputulos voi olla puuromainen.

Mallipalojen avulla on helppo nähdä, kuinka maton väri sopii yhteen seinien, lattian, taulujen ja tekstiilien kanssa.

  1. Huomioi materiaalin ominaisuudet

Mato materiaalin valintaan vaikuttaa se, mihin tilaan matto sijoitetaan. Luonnonmateriaali on ihana olo- ja makuuhuoneessa, mutta eteiseen kannattaa valita esimerkiksi kestävä Tweed-matto, joka on ryhdikäs ja helppo pitää puhtaana. Pohjauksen ansiosta maton alle ei mene likaa eikä roskaa ja matto pysyy hyvin paikoillaan.

  1. Valitse matto käyttötarkoituksen mukaan

Maton valinnassa on hyvä huomioida lemmikit ja lapset. VM Carpetin matoista suurin osa on vesipestäviä ja ne on käsitelty likaa hylkiviksi. Jos on yhtään epävarma siitä, mikä on omaan kotiin sopivin, kannattaa kääntyä VM Carpetin asiantuntevan henkilökunnan puoleen Vantaan Tammiston tehtaanmyymälässä tai puhelimitse.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.