Laadukas matto syntyy laadukkaista materiaaleista

Katso video

Tutustu mattomateriaalien ominaisuuksiin

Katso video

Materiaalit

VM Carpetin matot kudotaan pääasiassa luonnonkuiduista, kuten villasta, puuvillasta ja paperinarusta. Paperinarua on käytetty mattojen raaka-aineena VM Carpetilla jo yli 20 vuotta. Paperinaru myös kerrataan ja värjätään VM Carpetin tehtailla Lappajärvellä. Lue lisää VM Carpetin tarinasta täältä.

Paperinaru

Paperinaru on aito luonnonmateriaali, joka on valmistettu ekologisesti tuotetusta uusiutuvasta luonnonvarasta, puusta. Kuusen ja männyn kuidut tekevät narusta voimakkaan ja kestävän. Paperi on sekä hygieenistä että turvallista. Tiheän kuiturakenteen ansiosta paperinaru ei kerää pölyä tai likaa, mikä on tärkeä ominaisuus pölyallergikoille.

Paperinarua on käytetty materiaalina VM-Carpetin matossa aina 1990-luvun alusta lähtien. Paperinarun käyttö tekstiilien materiaalina juontaa Suomessa toisen maailmansodan aikaan, jolloin puuvillan tuonti maahan tyrehtyi kokonaan. Korvikkeeksi haettiin materiaaleja, joiden suhteen Suomi oli omavarainen. Sellainen oli puu, josta kehiteltiin erilaisia korvikemateriaaleja. Tekstiiliteollisuus ryhtyi valmistamaan paperinarusta mm. mattoja. Sodan jälkeen materiaalien saanti helpottui ja paperinarun käyttö tekstiileissä unohtui muutamaksi vuosikymmeneksi, kunnes 1980-luvun lopulla paperinarun ainutlaatuiset ominaisuudet löydettiin uudelleen ja materiaalia ryhdyttiin taas hyödyntämään mattoteollisuudessa.

VM-Carpetin käyttämä paperinaru tulee Ruotsista ja USA:sta joko ruskeana tai valkoisena paperisuikaleena, joka kierretään tiiviiksi paperinaruksi. Sen jälkeen se värjätään vyyhdillä omassa värjäämössä ja rullataan käyttövalmiiksi paperinaruksi.

Villa

Villa on lampaasta saatavaa tekstiilikuitua. Villakuidut ovat keratiinia, noin sadasta molekyylirakenteeltaan erilaisesta valkuaisaineesta syntyneitä molekyyliketjuja.

Villa on siis valkuaisainetta, proteiinia eli samaa ainetta kuin ihmisen kynnet ja hiukset.

Villan parhaita ominaisuuksia ovat lämpimyys ja kosteudenimemiskyky. Villakuidun kiharuus ja sen sitoma ilmakerros tekevät villasta hyvän lämmöneristeen. Mattomateriaalina villa on erinomainen juuri lämmöneristävyyden takia ja siksi, että se luonnollisen rasvansa ansiosta hylkii likaa ja kosteutta. Villa ei myöskään syty helposti ja se sammuu itsestään.

VM-Carpetin villamatoissa käytetään Uuden Seelannin puhdasta uutta, huovutettua villaa. Huovutetusta villalangasta valmistettu matto on erityisen pehmeä eikä siitä irtoa villakuitua. Käyttämällämme villalla on Öko-Tex -sertifikaatti.

Pellava

Laadukas sertifioitu pellava kasvaa Euroopassa Belgiassa. Pellavan ajattomuus, ylellinen ilme ja tuntu tekevät siitä kauniin materiaalin mattoihin. Käyttämämme kutistettu pellava ja huovutettu villa on kerrattu yhtenäiseksi kuteeksi. Villan ja pellavan kudetta kudomme matoiksi ja yhdistämme niiden rinnalle paperinarun. Tuloksena syntyy ylellinen ilme, josta kumpuaa pohjoismaalainen estetiikka. Samaa kudetta tuftaamme myös nukkapintaiseksi matoksi, jossa pellavan ominaisuudet ja kaunis kiilto tulee tyylikkäästi esiin.

Puuvilla

Puuvilla on pehmeä kuitu, jota saadaan pensaina kasvavien puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillakuitu koostuu lähes pelkästään selluloosasta. Puuvillaa käytetään langoissa ja kankaissa. Kaikista tekstiilikuiduista noin 45 prosenttia on puuvillaa.
Puuvillan ominaisuuksiin kuuluu hengittävyys, hyvä kosteudenimemiskyky ja miellyttävä tuntu sekä kaikkien luonnonkuitujen tapaan maatuminen, lujuus märkänä ja hyvä pesunkestävyys. Puuvilla aiheuttaa harvoin allergisia reaktioita. Hyvin hoidettuna puuvillainen tekstiili säilyy pitkään.
VM Carpetin valmistamissa puuvilla-paperinarumatoissa käytetään vain 100% kierrätettyä puuvillaa. Vahvistaaksemme kierrätetyn materiaalin kestävyyttä, yhdistämme siihen n. 20% polyesteriä. Kuteena käytetään joko lankaa sellaisenaan kerrattuna tai langasta neulottua erityistä ontelokudetta. Ohuesta puuvillalangasta neulottu ontelokude antaa matolle volyymia ja pehmeyttä. Se myös tuo elävyyttä maton pintaan, koska kudontavaiheessa kude pääsee vapaasti kiertymään.

Polyamidi

Polyamidia käytetään mattojen materiaalina erityisesti kovaa kulutuksenkestoa vaativissa kohteissa. Polyamidi on kestävä, kevyt ja joustava materiaali, jota on helppo värjätä.
VM Carpetin mallistoon suunnittelemat polyamidinukkamatot tulevat tehtaalle puolivalmisteina. VM Carpetilla ne pohjataan, leikataan matoiksi ja tarvittaessa kantataan. Monissa uusissa polyamidinukkamatoissa on miellyttävän pehmeä tuntu. Valikoimassamme olevilla polyamidimatoilla on GUT-sertifikaatti.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.