Katso video

Meidän tarina

Arto ja Aila Viita-aho perustivat vuonna 1973 mattokutomon. Samalla ystävällisellä ja rehellisellä mutta innovatiivisella asenteella valmistetaan VM Carpetin matot edelleen.

Vuonna 1975 Arto Viita-aho päätti ystävänsä Harri Kujalan kanssa ostaa matonkuteita Ruotsista vasta perustetulle mattokutomolleen. Harri Kujala sai ruotsinkielentaitoisena soittaa puhelun, josta ensimmäisen keskusneiti yhdisti erehdyksessä paikalliselle nimismiehelle. Seuraava puhelukaan ei osunut oikeaan vaan se ohjautui huonekaluliikkeeseen nimeltä Ikea. Matonkuteita ei löytynyt, mutta supliikkina miehenä Harri möi ensimmäisen ison tilauksen melkein siltä istumalta. Sillä tiellä ollaan yhä, samalla ystävällisellä ja iloisella mutta tarkalla, rehellisellä ja innovatiivisella asenteella valmistetaan VM Carpetin matot edelleen.

Mattokutomo

Viita-ahon mattokutomon perustivat Arto ja Aila Viita-aho vuonna 1973 Lappajärven rannalle, Karvalan kylään. Kutomossa kudottiin räsymattoja jo heti alusta lähtien, myöhemmin mukaan tulivat myös nukka- ja villamatot, puuvilla, sisal ja pellava.

Tänään VM Carpet on Suomen suurin mattotehdas, aidosti suomalainen, joka sisustaa lattiat aitoon elämään. Moderni tuotanto ja yli puolen vuosisadan mittainen kokemus luovat uniikin tavan tuottaa mattoja. Ihmiset tekevät mattoja ihmisille. Vaikka olemme kasvaneet isoksi, teemme jokaisen maton räätälöiden sen oikeaan muotoon ja mittaan, sopimaan tilaan ja miellyttämään ennen kaikkea maton käyttäjää.

VM Carpet on panostanut hyvään suunnitteluun alusta lähtien. Tehtaalla on oma suunnittelutiimi, joka kehittää mallistoa yhdessä Suomen eturivin suunnittelijoiden kanssa. Suunnittelijayhteistyötä olemme tehneet yli 30 vuoden ajan.

Perhe

VM Carpet on Viita-ahon perheen omistama perheyritys. Töitä tehdään intohimoisesti  toisessa sukupolvessa.

Perustaja Arto Viita-aholle mattokutomo oli paikka, jossa toteuttaa innovaatioita ja uusia ideoita. Elämän lämpimät perusarvot ovat vakaasti lomittuneet tapaan toimia ja tehdä. Inhimillisyys, yrittäjähenkisyys, aitous ja suomalaisuus ovat periytyneet nykyisille sukupolville.

Viita-ahon mattokutomon työntekijät ovat olennainen osa ”perhettä”, pisimmät työsuhteet ovat kestäneet yli 30 vuotta ja osa vanhempien jalanjäljissä.

Jokaiseen mattoomme kudotaan inhimillisyyttä, kekseliäisyyttä, aitoutta, elämän iloa ja tulevaisuuden uskoa.

Ihmiset mattojen takana

Me VM Carpetilla teemme mattoja suurella sydämellä. Loppuun saakka hiottu tuote ja tyytyväinen asiakas ovat meille kunnia-asioita. Olemme syystä ylpeitä työstämme. Kudomme jokaiseen mattoon mukaan palan aitoutta, inhimillisyyttä ja suomalaisuutta

Perheyrityksen juuret juontavat vuoteen 1973, jolloin Aila ja Arto Viita-aho perustivat mattokutomon naapurin tyhjäksi jääneeseen navettaan. Nykyään mattotehtaan arkeen kuuluu monia eri työvaiheita aina paperinarun valmistuksesta ja värjäyksestä kutomisen ja pohjauksen kautta leikkaukseen ja viimeistelyyn.

Matot syntyvät yhteistyönä, jokainen työvaihe on tärkeä ja jokaista työntekijää tarvitaan. Osaamistamme täydentää muotoilun huippuosaajat, suomalaiset tekstiilimuotoilijat, joista usean kanssa yhteistyö on jatkunut pitkään. VM Carpetin työntekijät ovat osa perhettä. Työsuhteet ovat pitkiä ja pitkäaikaisimmat työntekijät ovat olleet mukana jo reilut 30 vuotta, osa toisessa polvessa.

Sydämemme, eli tuotantomme, sykkii Lappajärvellä. Perheyrityksemme valmistaa matot Lappajärven rannalla mittojen mukaan. Meillä on toimisto sekä useita tuotantotiloja järven ympärillä. Osa osaajistamme palvelee pääkaupunkiseudulla, jossa on oma VM Carpet Outlet myymälämme Vantaan Tammistossa. Arvostamme ihmisten kohtaamisia, palvelemme asiakkaitamme joustavasti kaikkialla Suomessa.

Loppuun saakka hiottu tuote ja tyytyväinen asiakas ovat meille kunnia-asioita. Olemme syystä ylpeitä työstämme.

Lappajärvi

Kauan kauan sitten putosi taivaalta meteoriitti, iskeytyi keskelle Pohjanmaan lakeutta ja muodosti järven, joka on nimetty Lappajärveksi. Se on pohjalaismaakuntien suurin järvi ja Suomen suurin kraatterijärvi. Nyt kraatterijärven rannoilla nauttivat syvistä viileistä vesistä lukuisat mökkeilijät ja kalastajat. Luonto on läsnä kaikkialla. Asuminen järven rannalla on osa pohjoismaista estetiikkaa.

Karvalan kylä

VM Carpetin ja Viita-ahon perheen koti on Karvalan kylä Lappajärven rannalla, kylä sai nimensä verkonkutojien perheestä, joka aikoinaan asutti aluetta. Vireällä pikkuriikkisellä paikkakunnalla on tällä hetkellä asukkaita runsaat 3000 ja Karvalasta matkaa kunnan keskustaan on 12 kilometriä. Kun Karvalan kylässä lähdetään kauppaan, ei ovia edelleenkään tarvitse panna lukkoon, naapureita tervehditään kylänraitilla ja kahville saa poiketa milloin vaan. Elämäntyyli heijastelee suomalaista onnellisuutta.

Vastuullisuus

VM-Carpet pyrkii toimimaan ympäristöä vähän rasittavasti, valmistuksessa syntyvät jätepalat pyritään hyödyntämään omassa toiminnassa ja loput käytetään energiajätteenä Vaasan Mustasaaressa. Yrityksemme käyttämä sähköenergia tuotetaan uusiutuvilla luonnonvaroilla. Lähes kaikilla matoilla on avainlippu-merkki.

Suomen Asiakastieto Oy on myöntänyt VM-Carpetille Suomen Vahvimmat – sertifikaatin. Luokitus on näkyvä todiste yrityksen luottokelpoisuudesta, luotettavuudesta ja erinomaisesta maksukyvystä. Tuotteet valmistetaan huolellisesti parhaista materiaaleista. Keväällä 2022 tehdyn mittauksemme mukaan asiakkaiden tyytyväisyys asiakaspalveluun sai arvosanan 4,5 sekä brändi- ja imagomielikuva arvosanan 4,4 asteikolla 1-5.

Tutustu tuotteisiimme

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.